Huiswerkdruif: chenin blanc

Chenin blanc waarvoor ik niet bedank

Voor de cursussen SDEN1 & 2 is het handig om de grote druiven en hun karaktereigenschappen te kennen. Daarom de Huiswerkdruiven van Wijnwijzer. Kleine disclaimer: dit is de basisinformatie, er valt nog veel meer te leren!

🥂 Chenin blanc stamt uit het Loire gebied in Frankrijk. Deze druif kent allerlei gezichten, van beendroog tot mierzoet.


🌍Chenin blanc komt veel voor in de Loire, en is daar beter bekend als Vouvray of Savennières. Verder vind je de chenin blanc veel in Zuid-Afrika waar deze (vooral vroeger) Steen genoemd werd.

⭐️Chenin blanc is moeilijk te beschrijven omdat de groeiplek en de wijnmaker zoveel bepalen. Wat bijna alle chenins kenmerkt zijn de opvallende zuren, in droge èn zoete versies. Dit is een van de redenen dat er ook in warme gebieden goed mee gewerkt kan worden.

🔎In de warmere gebieden vind je aroma’s van rijp fruit zoals ananas en abrikoos. In de koelere Loire vind je aroma’s van appel, peer en blanke noten, en verder de vreemde geur van natte wol! 🤔


👉🏼 Er valt natuurlijk veel meer te leren over deze druif, maar voor de huiswerkdruiven richt ik me vooral op de beginnersniveaus. Maar laat je niet tegenhouden en duik vooral verder de materie in! 📚

Ook interresant

Wijn & SpijsMaandelijks wijnmail, recepten, wijntips en de laatste updates

We houden je op op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen